Niraja Hatha Yoga Soest Logo Yoga Nidra

Yoga Nidra betekent "yoga slaap" of "slaap van de yogi". Het is rond 1950 ontwikkeld door Swami Satyananda Saraswati, oprichter van de Bihar School of Yoga in India. Hij ontdekte dat er een stadium tussen waken en slapen bestaat waarin je niet echt meer wakker bent maar ook niet slaapt. Als je deze staat van zijn bereikt, vloeit de spanning zowel uit je lichaam als uit je hoofd weg.

Yoga Nidra is een soort "power nap" waarbij je wakker blijft, het is een systematische methode waarbij naar complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning wordt toegewerkt.
Hierdoor kunnen spanningen die je onbewust vasthoudt, verwerkt worden en kan je lichaam zich op verschillende vlakken compleet ontspannen. Elke dag doen we ontelbaar veel indrukken op. Die worden allemaal opgeslagen in ons onderbewustzijn.
Naast de alledaagse indrukken, zijn er dieper gewortelde impressies die yogi's samskara noemen. Je kunt bijvoorbeeld een samskara hebben van een traumatische gebeurtenis in je jeugd. Samskara's van dergelijke negatieve ervaringen zou je kunnen zien een bron van stress, ziekte en ongemak.
Om dat soort indrukken kwijt te raken, is het belangrijk dat je je ontspant, echt ontspant. Veel mensen denken dat je dat doet door op de bank te ploffen en de tv aan te zetten, maar dan voed je je systeem alleen maar met meer prikkels. Hetzelfde geldt voor sociale media checken, spelletjes spelen of een spannend boek lezen. Het enige wat je doet, is je denken (tijdelijk) verstommen, maar de indrukken gaan gewoon door.

Echt ontspannen is iets waar je actief voor kiest, zoals met een sessie Yoga Nidra. Tijdens de beoefening trek je al je zintuigen terug, behalve je gehoor. Je ligt volledig stil en je bent je bewust van alles wat zich aandient. Er kunnen allerlei beelden, gevoelens en sensaties vanuit het onderbewustzijn in het lichaam opkomen. Je systeem is zich dan aan het ontdoen van samskara's. Indrukken uit heden en verleden. Daarom voel je je na een sessie Yoga Nidra écht ontspannen; je hebt iets losgelaten in plaats van meer indrukken verzameld.

Is je geest ontspannen, dan is deze heel ontvankelijk voor suggesties en verandering. Een van de onderdelen van Yoga Nidra is dan ook het neerzetten van je sankalpa, een positieve intentie voor wat je graag in je leven wilt. Je kan een sankalpa zien als een zaadje dat je diep in je geest plant en iedere keer water geeft. Dan groeit het vanzelf uit tot een zichtbare verandering in je leven.

Behalve diepe ontspanning, heeft Yoga Nidra ook tot doel om je onderbewustzijn op te schonen van diepgewortelde stress. Yoga Nidra helpt je beter en dieper slapen, is goed voor je concentratie, geeft meer rust, creativiteit en energie en versterkt je immuunsysteem. Je lichaam en geest doen automatisch het werk waar jij met je denkende brein niet bij kunt. Je raakt steeds beter getraind om te kunnen visualiseren en diep te ontspannen.

De les begint met een paar rustige oefeningen om in het hier en nu te komen en het lichaam los te maken. Daarna ga je liggen op je mat en leidt de stem van de docent je door de verschillende fases van de oefening heen. Het is niet de bedoeling dat je deze stappen zelf in je hoofd oproept, maar dat je je laat begeleiden. Je moet je namelijk volledig kunnen ontspannen. Je blijft wakker en brengt je lichaam fysiek, mentaal en emotioneel systematisch tot een diepe ontspanning.


 

 
 © Niraja 2022